Sütlü Tatlı Yaparken İşinize Yarayacak Püf Noktaları
Türk ve dünya mutfağının en lezzetli köşesini oluşturan sütlü tatlıları yapmak ise her zaman yemek kadar kolay olmayabiliyor. Kimi tatlıda ölçüyü tutturmak maharet isterken kimisinde kıvamı ayarlamak için çok uğraşmak gerekiyor.
Fakat birkaç önemli noktayı kavradıktan sonra en güzel sütlü tatlılara imza atmak çok daha pratik bir hal alabiliyor. Siz de püf noktalarını öğrenmek ve en güzel sütlü tatlılar ile sevdiklerinizi mutlu etmek istek istiyorsanız içeriğimize göz atmanızda fayda var. İşte günümüz mutfağının ve geleneksel sofraların vazgeçilmezi olan en güzel sütlü tatlılar…
Damak Çatlatan Fırında Sütlaç
Hemen herkesin favori tatlısı olan sütlacın birçok tarifine rastlamak mümkün. Ancak sanıyoruz ki en çok tercih edilen ve yapımı en pratik olan türü, fırında sütlaç. Tadıyla olduğu kadar görüntüsüyle de oldukça cezbedici bir sütlü tatlı olan sütlaçiçin gerekenler ise tedarik edilmesi son derece kolay malzemeler.
Fırında Sütlaç Malzemeleri
1 litre süt
Yarım litre sıcak su
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik kırık pirinç
Fırında Sütlacın Üzerini Süslemek İçin Gerekenler
Fındık
Fırında Sütlaç Yapılışı
1. Adım: Öncelikle işe pirinçleri yıkayarak başlamakta yarar var. Bu noktada ince telli süzgece alınan pirinçleri hafif bir şekilde sudan geçirmek yeterli olacaktır. Eğer pilav yapar gibi bol suyla yıkanırlarsa pirinçlerin tüm nişastasını kaybetmesi söz konusu olabilir. Ardından tencereye koyulan pirinçlere yarım litre sıcak su eklenir ve kısık ateşte 40 dakika pişirilir. Pirinçler, pişerken birbirine yapışmaması için arada bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
2. Adım: Pirinçler iyice lapa olduktan sonra üzerine 1 litre soğuk süt eklenir ve karışım yavaş yavaş karıştırılır. Daha sonra 40 dakika daha arada bir sütlü pirinç karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Bu süreçte sütle pirincin iyice özdeşleşmesi sağlanır.
3. Adım: Sütlü pirinç karışımının kıvamı iyice yoğunlaştıktan sonra şeker eklenir, iyice karıştırılır ve tencere ocaktan alınır.
4. Adım: Sütlaç, bir kepçe yardımıyla kaselere doldurulur. Bu aşamada kaseleri ağzına kadar doldurmamakta fayda var. Aksi takdirde sütlaç fırında pişerken kabaracağı için kaselerden taşıp kötü bir görüntü yaratabilir.
5. Adım: Kaseler, fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye yaklaşık bir parmak kalınlığında sıcak su doldurulur. Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir. Son olarak tepsi fırının en üst rafına yerleştirilir ve fırın ızgara modunda 230 dereceye ayarlanır.
6. Adım: Sütlacın üzeri 6-7 dakika sonra hafif yanık renk aldığında fırın açılıp tepsi ters çevrilir. 3-4 dakika da bu şekilde pişirerek tüm sütlaçların aynı şekilde yanmasını sağlanır.
7. Adım: Tüm sütlaçlar soğuması için buzdolabında bekletilir. Sütlaçları servis etmeden önce üzerlerine bir miktar çekilmiş fındık eklenir.
Esmer Güzel Kazandibi
Tadına doyulamayan en güzel sütlü tatlılardanbiri olan kazandibinin çok hafif bir lezzet olduğunu söylemek mümkün. Özellikle yemeklerden sonra daha çok tercih edilen kazandibinin görüntüsüne bakıldığında bir tarafın yanıkken diğer tarafın nasıl bembeyaz göründüğünü düşünüyorsanız tarifimizi incelemenizi öneririz.
Kazandibi Malzemeleri
6 su bardağı süt
3 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
Kazandibi Yapılışı
1. Adım: Sütün tamamı tencereye alınır ve üzerine toz şeker, pirinç unu ve mısır nişastası eklenir.
2. Adım: Karışım bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir dokuya kavuşana kadar karıştırılır. Karışımın pürüzsüz olması tatlının kıvamını önemli ölçüde etkileyecektir. Daha sonra karışım yoğun bir kıvam alana kadar ocakta pişirilir.
3. Adım: Pişen tatlı ocaktan alınır ve üzerine tereyağı eklenir. Tereyağının tatlının sıcaklığıyla erimesi ve karışımla özdeşleşmesi sağlanır.
4. Adım: Fırın tepsisinin yüzeyi yağlanır. Pudra şekeri ile tarçın karıştırılıp tepsinin tüm yüzeyini kaplayacak şekilde dökülür. Pudra şekeri ve tarçın karışımını tepsiye eşit bir şekilde dökebilmek için çay süzgecinden destek alınabilir.
5. Adım: Sütlü karışımdan 2 kepçe dolusu alınır tepsiye yaydırılır.
6. Adım: Tepsi ocağa alınır ve çevirerek tepsinin tüm yüzeylerinin ateşte yanması sağlanır. Tepsinin düzenli olarak çevrilmesi, bazı bölgelerin daha yanık ve dalgalı görünmesini engelleyecektir.
7. Adım: Yakma işlemi bittikten sonra geriye kalan sütlü karışım da tepsiye dökülür ve tepsinin üzeri bir spatula yardımıyla düzeltilir.
8. Adım: Tepsi buzdolabında soğumaya bırakılır. Tatlı serinledikten sonra kazandibi dilimlere ayrılır ve spatula yardımıyla kıvrılarak rulo şeklinde sarılıp servise hazır hale getirilir.
Tarih Kokulu Keşkül
En güzel sütlü tatlılar arasında yer alan keşkül, geleneksel mutfağımızın baş köşesinde yer alan lezzetlerdendir. Oldukça pratik bir tarife sahip olan keşkülü siz de evinizde dilediğiniz zaman yapabilir ve ailenizle keyifle tüketebilirsiniz.
Keşkül Malzemeleri
5 yemek kaşığı toz badem
1 çay bardağı Hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 su bardağı pirinç unu
1,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı süt
Keşkül Yapılışı
1. Adım: Pirinç unu ve toz şeker bir tencerenin içerisinde çırpma teli yardımıyla karıştırılır. Tencereye yavaş yavaş süt eklenir.
2. Adım: Karışım ocakta pişmeye alınır ve karıştırılmaya devam edilir. Bir yandan karıştırırken bir yandan da yavaş yavaş vanilya eklenir. Vanilya keşkülün hoş bir kokuya ve hafif bir tada sahip olması için kullanılır.
3. Adım: Hindistan cevizi ve toz badem de tenceredeki karışıma eklenir ve karıştırılmaya devam edilir.
4. Adım: Keşkül koyu bir kıvam aldığında ocaktan alınır ve ilk soğuğunu bırakması beklenir. Daha sonra keşkül kaselere doldurulur ve soğutularak servise hazır hale getirilir.
5. Adım: Dilenirse kaselere koyulan keşkül üzerine çekilmiş çiğ badem serpilerek süsleme yapılabilir.