Süt Reçeli
Süt reçeli veya orijinal adıyla dulce de leche. Latin Amerika ülkelerine ait bir lezzet olan ve son yıllarda ülkemizde de son derece popüler hale gelen süt reçeli tarifi, aslında Latince dilinde “sütten gelen tat” anlamına geliyor. Türkçe’ye “süt reçeli” veya “süt karameli” olarak geçen bu tatlı, adından ve tanıtımından da anlaşılacağı üzere sütten elde ediliyor. “Sütün de reçeli mi olurmuş?” dediğinizi duyar gibiyiz, fakat yapım süreci meyve reçelleri ile benzerlik taşıdığı için bu tatlı sosa dilimizde reçel adı verilmiştir.
Sütlü kahve tonlarına sahip olan süt reçeli, pişirildiği süreye göre daha koyu veya daha açık bir kahverengine de sahip olabiliyor. Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor. En basit tabiriyle inek sütünün şekerle birlikte kaynatılması sonucu ortaya çıkan süt reçelinin yapımı her ne kadar tek cümlede özetlenebilse de esasında bu kadar basit değil.
Ancak biraz sabır ve özen gerektiren bu tatlı sos, dileyen herkesin evde yapabileceği bir tarif olarak karşımıza çıkıyor. İşte Liva ustalarının deneyimi ile tam kıvamında hazırlayabileceğiniz leziz mi leziz süt reçeli tarifi, püf noktaları ve diğer tüm detayları…
Süt Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
Arjantin’de, Şili’de, Uruguay’da uzun yıllardır birçok farklı tüketim şekli ile sofralarda yerini alan süt karameli veya süt reçeli, Türk damak tadına uygunluğu ile artık bizim de en sevdiklerimiz arasına girmiş bulunuyor. Peki bu akışkan ve leziz tatlıyı hazırlamak için hangi malzemeler gerekiyor?
Süt Reçeli Tarifi Malzemeleri
1 litre süt
1 su bardağı şeker
2 çay kaşığı karbonat
Süt Reçeli Yapılışı
1. Adım: Tam yağlı sürünüzü ve şekerinizi kaynatmak üzere derin bir tencereye alın.
2. Adım: Şekeri süte tamamen yedirmek için tencereyi kısık ateşte pişirmeye başlayın. Tahta bir kaşık yardımıyla şekerli süt karışımını karıştırarak kaynatın.
3. Adım: Süt kaynamaya başladığınız karbonatı karışıma ekleyin ve ocağın altını biraz daha kısıp karıştırarak pişirmeye devam edin.
4. Adım: Bu aşamada karbonat sütü kabartmaya başlayacaktır. Köpük köpük olan sütü devamlı karıştırdığınızda ise kabaran sütün söndüğüne şahit olabilirsiniz. Karışımı kaşık yardımıyla karıştırarak bir saat kadar pişirin.
5. Adım: Zamanla kaynamaya devam eden karışımın karamel rengine dönmeye başladığını görebilmeniz mümkün.
6. Adım: Pişirme süreci boyunca karışımın yüzeyine çıkan köpükleri alarak tarifi pürüzsüz hale getirin.
7. Adım: Süt reçelinin hazır olmaya başladığınız ise tarifin kıvamından ve renginden anlayabilirsiniz. Koyu bir kıvam alan ve bal köpüğü rengine bürünen süt reçeliniz hazır hale geldiğinde tencereyi ocaktan alabilirsiniz.
8. Adım: Süt reçeli tarifinin pürüzsüz bir kıvam alması için son bir defa daha karıştırdıktan sonra sıcak haldeki tatlıyı cam kavanoza boşaltın ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
9. Adım: Reçeliniz soğuduktan sonra ise tarifi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Süt Reçeli Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Enfes bir süt reçeli tarifi için biraz sabır ve biraz da özen gerektiğini daha önce de belirtmiştik. Eğer siz de ailenizle ve sevdiklerinizle tüketebileceğiniz, lezzetine doyum olmayacak bir süt reçeli yapmak istiyorsanız, tarifin püf noktalarına önem vermenizde yarar var. Bu doğrultuda öncelikle süt reçelini yaparken kullanacağınız sütün taze olduğundan kesinlikle emin olmalısınız. Çünkü taze inek sütüyle hazırlanan süt reçeli, daha kısa sürede istediğiniz kıvama gelecektir.
Diğer yandan tarifi hazırlarken derin bir tencere kullanmanız da kaynama noktasına gelen şekerli süt karışımını kaşıkla karıştırırken işinizi kolaylaştıracaktır. Üstelik süt kaynarken köpürmeye başlayacağı için derince bir tencere, süt seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Ayrıca tencere derinliği, sütlü karışımın yüzeyden daha fazla ısı alarak daha kısa sürede pişmesine de yardımcı olabilir.
Süt kaynama başladığınız mutlaka aralıklı olarak tahta karış yardımıyla karışımı karıştırmanız gerektiğini tarifte de belirtmiştik. Özellikle tarifin kıvam almaya başladığı noktada sık sık karıştırmanız, süt reçelinizin pürüzsüz hale gelmesini sağlayacak ve tencerenin dibinin tutmasını da önleyecektir. Fakat kaşığınızı tencere tabanına çok fazla temas ettirmeniz, kaynama sırasında sütün daha fazla köpürmesine yol açabilir. Bunun için reçelinizi elinizden geldiğince tencere tabanına kaşığı değdirmeden karıştırmanızı tavsiye ederiz.
Süt Reçeli Tarifi Besin Değerleri
Süt reçeli tarifi, diğer reçel türlerine göre daha fazla kalsiyum içermektedir. Ancak şeker içerdiğinden dolayı yine de aşırı tüketmemekte fayda var. Bu anlamda, süt reçeli besin değerleri incelenip günlük alınması gereken miktara uygun bir şekilde tüketilmesini kesinlikle öneririz. Çünkü 100 gram süt reçeli, yaklaşık 320 kalori içermektedir. Bu da günlük almanız gereken enerji miktarına göre oranlandığında bu tatlının tüketim miktarına dikkat etmeniz gerektiğine işaret etmektedir.
Diğer yandan 100 gram süt reçeli içinde ortalama 6 gram yağ, 62 gram karbonhidrat ve 5 gram protein olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca süt reçelinin içeriğinde 51 miligram sodyum, 12 miligram kolesterol ve 157 gram potasyum bulunmaktadır. Bu veriler ışığında porsiyon kontrolü yapılarak tüketildiğinde süt reçelinin gayet besleyici bir tatlı sos olduğunu iddia etmek hiç de yanlış olmayacaktır.
Süt Reçelini Nasıl Kullanabilirsiniz?
Süt reçeli yapımı ve püf noktalarını inceleyip besin değerlerine de göz attıktan sonra bu leziz mi leziz tarifi nasıl değerlendirebileceğiniz konusuna gelebiliriz. Elbette diğer tüm reçeller gibi kahvaltılık olarak tüketebilmeniz mümkün. Yumuşak tadı ve pürüzsüz yapısı ile süt reçelinin ekmeğe sürülerek doyurucu bir kahvaltılık haline geldiğini söyleyebiliriz. Hem de tereyağ ve kaymak ile birlikte tüketildiğinde deyim yerindeyse tadına doymanın mümkün olmayacağı bu lezzeti tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz.
Kahvaltılık olarak kullanmanın yanı sıra süt reçelini tatlılara ekleyerek de tüketebilirsiniz. Örneğin süt reçelini kek veya pasta tarifinize ilave edebilir, cheesecake yapımında kullanabilir, krep malzemesi olarak tüketebilir, kurabiyelerinize ekleyebilirsiniz. Buna benzer şekilde süt reçeli tarifinizi tatlılarınızın üzerine sos olarak da dökebilirsiniz. Hatta süt reçelinizden dondurma yapabilir veya bu lezzeti kahvenizi tatlandırmak için de değerlendirebilirsiniz.
Buradan yola çıkarak bir defa süt reçeli yaptıktan sonra aslında pek çok tarifi lezzetlendirmek için kullanabileceğiniz sonucuna rahatlıkla ulaşabiliriz. Dolayısıyla yapım süreci düşünüldüğü kadar basit olmasa da mükemmel bir kıvama sahip olan süt reçelini yaptıktan sonra çok hızlı bir şekilde tüketebileceğinizi öngörmek yanlış olmayacaktır.
Afiyet Olsun